Yaşadığımız yüzyılda dünya küresel bir köye dönüştü. Böyle bir dönemde bireylerin yalnızca kendi kabuğunda yaşayarak dünyayı okuması mümkün değil.
Kendi hayat kalitenizi yükseltmeyi düşündüğünüz kadar başkalarının da hayatlarına dokunmayı ve güzelleştirmeyi denediniz mi?
Herkes sizinle aynı fırsatlara sahip değil. O fırsatı hiç yakalayamamış ya da o fırsat hiç uğramamış olabilir kendisine.
Yazılarını yazmak üzere okyanus sahillerine giden şair, bir gün sahilde yürürken plaja doğru baktığında uzakta dans eder gibi hareketler yapan bir adam dikkatini çekmiş. Merak edip hızlı hızlı ona doğru yürümüş. Yaklaştıkça bunun bir genç adam olduğunu ve yerden bir şey alıp yumuşak bir hareketle okyanusa attığını farketmiş.
Biraz daha yaklaşarak genci selamlamış ve sormuş:
– Ne yapıyorsun böyle?
+ Okyanusa deniz yıldızı atıyorum
– Neden okyanusa deniz yıldızı atıyorsun?
+ Guneş çoktan yükseldi ve sular çekiliyor, eğer onları hemen suya atmazsam az sonra ölecekler
–Ama delikanlı görmüyor musun ki, kilometrelerce sahil var ve baştan aşağı deniz yıldızı ile dolu, ne farkedecek?
+ Genç adam kibarca dinlemiş, eğilerek yerden bir deniz yıldızı daha almış ve okyanusa doğru fırlatırken;
20 Nisan 1977 tarihinde Kars’ın Arpaçay ilçesinde doğdu. İlköğretimini Kars’ta tamamlayan Güngör, İstanbul’da öğrenim hayatına devam etti. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümününden 2004 yılında mezun oldu.
Antrenörlük kariyerine ise 1994 yılında Bakırköy Spor Kulübü’nde başlayarak; Galatasaray, Fenerbahçe, İstanbul Üniversitesi, Kayseri Panküp TED Koleji, TED Ankara Kolejliler, Mersin Üniversitesi, Galatasaray Lisesi, Marmara Üniversitesi Okul Takımları ve Dostluk Spor Kulüpleri’nde her kategorideki antrenörlük ve danışmanlık görevlerini sürdürmüştür.
Milli Takım antrenörlüğü yapmış ve Kariyerinde 18 şampiyonluk yaşamıştır.
Davut Güngör çalıştığı her şehir ve kulüpte birçok sosyal sorumluluk projeleri yaparak gençlerin sosyal yaşama kazandırılması ve dezavantajlı gençler için yaptığı projelerle de engelli bireylerin özgüven kazanmaları, bireysel gelişmesi ve sosyal yaşam içerisinde yer edinmesi konusunda çalışmalar yapmıştır.
DG Akademik spor kulübü bünyesinde Amerika ve uluslara arası çalışmalar yaparak ve Temel Spor Beceri Eğitimlerini Türkiyeye “kazandırmış, bu alanda gelişim çağındaki çocukların sürdürülebilir spor yaşamları kazanmalarına katkı sağlamak aynı zamanda olimpik sporcular yetiştirmek için bilimsel çalışmalar yürütmektedir.
Uluslararası Pickleball Türkiye Temsilcisi
Pickleball Türkiye’de yaygınlaşması için çalışıyor. Türkiye’deki okullarda pickleball oynanması için projeler hazırlamakta ve performans sporcularının yetiştirilmesi için kulüp faaliyetleri yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye’de pickleball severlerin pickleball malzemelerine rahatlıkla ulaşabilmesi için Türkiye’de pickleball malzemeleri üretmeye başlamıştır. Pickleball sporunun özellikle dezavantajlı bireyler için büyük fayda sağlayacağına inanmakta ve bunun için dezavantajlı bireylerin toplumda başarılı bir şekilde yer alabilmeleri için projeler yürütmektedir.
Çalışmalarımız: 1998-……..
Bugüne Kadar Neler Yaptık?
DG Akademik & Dostluk Spor & TÜMMİAD ve İZEV Vakfı iş birliği ile zor koşullarda yaşamını sürdürebilecek ve insanların ihtiyaçlarını karşılamak için caba gösterebilecek yapıya sahip 21 kişilik bir ekip ve 8 araç 3 kamyonet ile her alanda ihtiyaç̧ duyulacak erzakları alarak hataya gittik. Orada yeni gönüllüler ekleyerek 40 kişilik bir ekibe 12 araca dönüştük.
Hatay’ın her kösesine kolaylıkla ulaşmak ve acil ihtiyaçların hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için İskenderun, Kırıkhan, Defne ve Samandağ̆ olmak üzere 4 ayrı bölgeye yayılarak çalışmalar yürüttük. Buralarda küçük çadır kentler oluşturduk ve bizlere ulaşan ailelerin barınma, sağlık, gıda, giyim, hijyen, çocukların/bebeklerin ihtiyaçlarını karşıladık. Köylerde iletişim kurarak ihtiyaç̧ sahiplerinin eksiklerini giderdik. Yalnızca ihtiyaçlarını bekleyen insanların ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde onların yalnız olmadıklarını hissettirmeye çalıştık.
Süreç̧ içeresinde yardım için Hatay’a gelen ve bölgede ne yapılacağını bilmeyen bizlerle aynı amacı güden sevgi ve şefkatli insanlardan oluşan grupları da ekibimize dahil ederek 80 kişilik bir ekibe dönüştük.
Daha çok İhtiyaç̧ sahibi aile ve bireylere ulaşmak için gittiğimiz yerler ve köylerde bölgenin söz sahibi insanları ile iletişim ağını genişleterek daha çok insana ulaşmanın ve ihtiyaçları karşılamanın yolunu açtık. Aynı zamanda bölge halkının, Kollektif bir yapı oluşturmak için yardıma gelen STK’lar ve kurumlarla Wahatsapp grupları oluşturarak gelen ihtiyaçların ortak yakınlıklara göre ihtiyaç sahiplerine hızlıca ulaşmasına imkan oluşturduk.
Bölgeye sürekli yeni gelen ekipler, gelen yardım tırları ve erzakları doğru alanlara yönlendirmek, yardım ulaşmamış köylere ulaşmasını sağlamak için çeşitli ağlar kurduk.
Her bölgede bizden yardım alabileceklerini duyurmak için tüm sosyal ve iletişim kanallarından duyurular yaparak bölgedeki insanların haricinde deprem bölgesinde ailesi olan, arkadaşı, akrabası, çocuğu vb. olanların bizlere ulaşmasına imkan oluşturduk. Ailesine, arkadaşına, çocuğuna ulaşılamayan insanların ilettikleri adreslere giderek iletişim kurmalarını sağlayıp, ihtiyaç duydukları erzakları da temin ettik.
Sağlıkçılar: bölgelerde kurulan ilk yardım ekipleri ile iş birliği yaparak ihtiyacı olan insanları sağlıkçılara ya da ulaşmaları güç bireylere sağlıkçıları götürdük.
Köpekler ve kedilerin beslenmeleri ve su ihtiyaçları için bir ekip kurup mama ve su dağıttık.
Elektrik olmadığı için Jeneratörler aldık hem kendimizin hem insanların telefonlarını şarj ettik Ailesine ulaşamayanların ailelerinin adreslerine giderek durum tespiti yapıp bilgi aktardık.
Gelen erzaklar bitince şehrin belli bölgelerinde kurulan Belediyeler, siyasi partiler, STK’lar, Kızılay ve AFAD ekipleri ile iş birliği yaparak bize ulaşan ihtiyaçları depolardan temin edip ailelere ulaştırdık.
03 Mart 2023 bir kısım ekibimiz evine dönmek zorunda kaldı. Yaptığımız iş birlikleri ile Antakya Merkez, İskenderun, Samandağ ve Defne de ihtiyaçları karşılamaya devam ediyoruz. Aynı zamanda farklı bölgelerden gelen ihtiyaçların karşılanması için o bölgelerde kurduğumuz iletişim ağı ile ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz.
Kurduğumuz sosyal ağlar ve Kollektif çalışma sayesinde farklı bölgelerden bizlere ulaşan özelgereksinimli (engelli) bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağılamaya çalışıyoruz.
Depremzede aileler ve ihtiyaç̧ sahibi bireyler için Mersin’de yerel yönetimlerin oluşturduğu alanlara deprem bölgesinden gelen ve bunlardan habersiz aileler ile iletişim kurarak sağlıklı yerleşim yerlerinde konaklamalarına olanak sunuyoruz. Aynı zamanda henüz yeni doğum yapmış, engelli çocuğu olan, hamile ve yaşlı olan ailelerin olduğu 230 bireyi (aile) sporcularımızın aileleri ve iş birliği yaptığımız STK’lar ile şehrin önde gelenleri ile organize olarak bazılarını toplu konaklama bazılarını da evlere yerleştirdik. Bu süreçte evlere yerleştirdiğimiz ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken kısa sureli işler ayarlayarak hem gelir elde etmelerine hem de yeni bir ortama adapte olurken kendilerini daha iyi hissetmelerine olanak sunmaya çalışıyoruz.
Tedavi ve ameliyat ihtiyacı olanların sağlıklı ortamlarda tedavi ve ameliyatlarını karşılamak için çeşitli hastane, özel muayene vb. alanlarda iletişim ağı oluşturarak destek olmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar yüzden fazla ailemizin tedavi ve ameliyatlarının yapılmasına imkan sağladık. Yeni doğan çocuklarımızın bakım ve ihtiyaçlarını karsılarken, doğum yapacak ailelerimizin de doktor ve hastane süreçlerine destek olmak için takibini yapıyoruz.
Deprem bölgesinden gelen çocuklarımızın okullara kayıtlarını takip ediyor, okul için ihtiyaç duyulan karşılamaya çalışıyoruz.
Mersin’e gelen binlerce aile ve çocuk var. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocukların listesini çıkardık ve yeni gelenleri kurduğumuz ağlar ile takip etmeye çalışıyoruz. Çocukları yaş gruplarına göre ayırarak spor, sanat ve sosyal etkinliklerle oldukları yeni ortama adapte olmalarını sağılamaya çalışıyoruz. Küçük çocuklarımız için (1-4 yaş) oyun alanları, boyama alanları vb. sosyal etkinlik alanları oluşturduk. Şimdi aynısını Hatay da birkaç̧ bölge de oluşturmak için çalışmalara başladık.
7-8 Mart 2023 tarihinde Mersin’de iki ayrı bölgede (Yenişehir / Mezitli) profesyonel spor ve sanat eğitimlerine başladık. İlk aşamada 350 çocuğumuzla başladığımız çalışmalarda 900 çocuğumuza hizmet vermekteyiz. Çocukların yaş gruplarına göre, Temel Spor Beceri Eğitimleri, basketbol, voleybol, futbol, okçuluk, gibi branşlarda spor eğitimlerine başladık.
Spora başlattığımız çocuklarımızın kıyafet, ayakkabı ve eğitimlerde kullanılacak malzemelerin karşılanması, her çocuğun yaptığı spor branşına özgü kıyafetlerle profesyonel eğitim almaları, yaptıkları sporun oluşturacağı enerjiyle kendilerini yenileyip, iyi bir spor kültürü̈ edinmelerine, hayal kurup kurdukları hayallere ulaşmak için caba göstermelerine olanak sunmaya çalışıyoruz. Spor ve sanatın iyileştirici gücünü kullanarak çocuklarımızın ve ailelerimizin iyi hissetmelerine olanak sunmaya gayret ediyoruz. Daha çok çocuğumuza hizmet vermek için iş birliği ve destek olacak kurumlar ile görüşmeler yapıyoruz.
Bu çalışmalarda öncelikle yüreğinde gerçek sevgi ve şefkat barınndıran spor eğitmenleri, sosyolog, psikolog, sanat ve teknoloji eğitimlerinden bir ekip oluşturduk.
Bu çalışmalarla çocuklarımızı ve aileleri buhranlı ortamdan kurtulmalarına imkan sunmaya çalışırken profesyonel, sporcular, sanatçılar en önemlisi iyi bireyler yetişmesine olanak sunmuş̧ olacağız.
1999 yılında Gölcük depremi sonrası İstanbul’da yaptığımız projemizden ülkemizin önde gelen sanatçısı Çağtay ULUSOY, birçok sporcu, gazeteci, ve en önemlisi hayata umutla bakan sağlıklı, üretken, azimli bireyler yetişmesine vesile olmuştuk.
Basketbol ailesinin bizlere kattığı aile olma, yardımlaşma, paylaşma, gücünü̈ doğru yansıtma, koordine yeteneği ve sosyal ağların katkısıyla edindiğimiz deneyimlerin gücünü̈ kullanarak İstanbul’daki kulüplerimizde (Beylikdüzü, Ardıçlıevler, Ispartakule, Bakırköy) ücretsiz spor eğitimleri yanı sıra Mersinde yaptığımız projelerle binlerce çocuğumuzun geleceğine ışık olmaya çalışacağız. Ayrıca Deprem sebebiyle farkı şehirlere gitmek zorunda kalan tüm çocuklarımız için oluşturduğumuz iş birlikleri ile ücretsiz spor ve sanat eğitimleri almalarına imkan sunuyoruz.
Hatay’da Defne, Samandağ, İskenderun ve Serinyol da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için etkinlikler yaptık. Toplam 3.000’den fazla çocuğumuzla 23 Nisan’ı kutlamanın yanı sıra çocuklarımıza bayram hediyeleri verdik.
Şu ana kadar 8 adet farklı bölgede çocuk atölyesi, 50 tane bisiklet, on binlerce oyuncak, 12.500’den fazla çocuğumuza etkinlik, 1.800 ailemizin ihtiyaçları (çadır, yiyecek, gıda, giyim, hijyen seti vb), 6.000 çocuğumuza giyim, mama, çocuk bezi vb. 12 ailemizin ameliyatı, 500’den fazla öğrencimizin kitap ve okul ihtiyaçları, 150 üniversite öğrencimizin barınma, eğitim vb. ihtiyaçlarını karşıladık. Her an yeni ihtiyaçları karşılamak için farklı bölgelerde çalışmalarımız ve bu çalışmalara destek olabilecek iş birlikleri için görüşmelerimiz sürmektedir.
Deniz Yıldızı hikayesine adanan biri olarak çalıştığımız her ortamda mottomuz “Mutlu Çocuklar Yetiştirmek İçin” oldu.
Davut GÜNGÖR